Gespannen ging ik de vergaderzaal binnen bij een van mijn meest favoriete klanten. Ik kwam er al een tijdje over de vloer en mijn opdracht zat er bijna op. Het bedrijf zat inmiddels al een paar maanden in behoorlijk zwaar weer door de coronacrisis. Dus toen er steeds geen bericht kwam over het verlengen van mijn opdracht, zag ik een stevige onweersbui hangen. Dat kon natuurlijk maar één ding betekenen, dacht ik.

In mijn hoofd
Met een dubbel gevoel had ik de afspraak gemaakt om het te bespreken. Gezien de situatie zou ik er alle begrip voor hebben als ze mij niet meer in zouden huren. Maar had ik dingen anders kunnen aanpakken bij de klant? Had ik wel genoeg laten zien welke meerwaarde ik had voor hun organisatie? Had ik kansen laten liggen? Mijn gedachten buitelden over elkaar heen en ik ging met lood in mijn schoenen naar de afspraak.

Plottwist
Ik besloot zelf de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Ik denk dat jullie besloten hebben om niet langer met mij door te gaan. Dat snap ik best hoor,” probeerde ik er zo droog en zakelijk mogelijk uit te gooien. Twee paar ogen keken mij stomverbaasd aan. Nou, néé dus. De klant wilde mij juist een nieuwe opdracht geven om een doorbraak te krijgen in een slepend verzuimdossier. En zo’n zaak wilden ze alleen aan mij toevertrouwen.
 
Weer blij
Eenmaal thuis stortte ik fysiek in. Alle onzekerheid van de afgelopen dagen kwam er letterlijk en figuurlijk uit. Maar na een nachtje slapen zat er een heel andere Josephine achter haar bureau. Stralend en blakend van zelfvertrouwen. Mijn toekomstbeeld was zomaar 360 graden gedraaid. Ik zag het leven weer helemaal zitten. Wég was het onzekere schoolmeisje.

De rem van corona
Later realiseerde ik me: ook dát is wat de coronasituatie met je doet. Ik ben al jaren zzp’er en heb altijd veel mooie klussen gehad. Enthousiast schreef ik het ene na het andere succes op mijn cv. Wie kon me wat maken? Maar in maart kwam die trein opeens tot stilstand. Ik had gelukkig nog wel wat klusjes liggen en kabbelde nog even lekker door, maar na mijn vakantie ging ik het echt voelen. Het bleef plotseling héél stil. Mijn agenda was bijna leeg, mijn telefoon zweeg. Best benauwd, voor een alleenverdiener.

Alleen
Ik heb altijd graag en veel gewerkt. Mijn identiteit was zó verweven met mijn werk, dat mijn persoontje afbrokkelde zodra ik niets te doen had. In die stilte van de lockdown ging ik twijfelen aan mijzelf. Was ik te arrogant geweest? Moest ik misschien een lager tarief vragen? Niet alleen om klanten te lokken, maar ook omdat ik eigenlijk niet meer waard was? Mijn privéleven werd ook steeds magerder. Vriendinnen kropen met hun gezin in een bubbel, etentjes en borrels werden afgebeld, verjaardagen gecanceld. Als single voelde ik mij door de corona nóg meer alleen.

I have a dream
De almaar durende eenzaamheid, angst en onzekerheid zonder eindstip aan de horizon hadden mij helemaal geblokkeerd. Maar gelukkig had mijn lieve klant mij weer dat zetje naar de zonzijde van het leven gegeven. Ik besloot het zover niet meer te laten komen en heb mezelf bij kop en kont beetgepakt. Ik ging weer plannen maken, durfde weer dromen te dromen. Als je dit verhaal herkent, kun je misschien een paar van mijn tips gebruiken.
 
Tip 1. Zoek verbinding
Blijf vooral niet stilletjes op je eenzame eiland wachten tot je gered wordt. Wees actief en laat luid en duidelijk weten dat je een gespreks- of sparringpartner zoekt. Dat geldt privé, maar ook op zakelijk gebied.
Bedenk wat je voor iemand anders kunt betekenen én wat een ander voor jou kan doen. Struin gerust door iemands LinkedIn-profiel en vraag of je in contact gebracht kan worden met een interessante relatie. Zijn er klussen waar je zelf tegenop ziet? Misschien is dat nou net de kers op de taart van iemand anders. Bundel je krachten en doe zelf vooral die klussen waar je energie van krijgt. Dat maakt je leven een stuk leuker.

Tip 2. Geloof in jezelf
Ik weet dat het zelfvertrouwen niet altijd aan komt waaien. Soms moet je het een handje helpen. Bijvoorbeeld door pen en papier te pakken en dingen op te schrijven. Het teruglezen van de juiste zaken geeft een energieboost.

  • Noteer je successen, van nu tot ver in je verleden. Wees niet te bescheiden, maar geef jezelf uitbundig schouderklopjes op papier. Zo’n lijstje werkt een stuk beter dan zo’n vervelende to-do-list.
  • Waar ben jij goed in? Misschien zelfs beter dan anderen? Je hebt vast wel eens complimentjes gekregen. Laat ze niet wegzakken, maar zet ze zwart op wit. Lees ze terug. En nog een keer. En nog een keer. 
  • Van welke mensen heb jij in jouw leven energie gekregen en waarom? Zet ze eens op een rijtje. Is die vriendschap ongemerkt wat verwaterd of ben je benieuwd hoe het met die oud-collega gaat? Doe eens gek. Neem die eerste stap en stuur een appje naar de persoon van jouw lijstje die het meest bij jouw gevoel van die dag past. Dit kan voor onverwacht leuke ontmoetingen zorgen. 

Tip 3. Plan me-time
Passie voor je werk is heel mooi en belangrijk. Maar kijk uit dat je niet alleen maar leeft om te werken. Neem af en toe bewust een dagje vrij. Zet dat kruis in je agenda, je hebt het verdiend! Even je verstand op nul, blik op oneindig. Laat je hoofd lekker doorwaaien op het strand, kom tot rust in de sauna, trakteer jezelf op een lekkere massage, maak een boswandeling of ga een middagje winkelen met je leukste vriendin. Zelfs met een mondkapje voor kun je daar geweldig van opknappen!

Meer inspiratie nodig?
Het mag duidelijk zijn: ik ben inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van jezelf weer bij elkaar rapen. Maar ik heb door de jaren heen ook veel andere mensen professioneel mogen ondersteunen na een burn-out of andere malaise. Ik denk dus graag met je mee, of het nu gaat om jezelf of een van je medewerkers! Neem daarom gerust contact met mij op.